woensdag 15 april 2015

VERDIEPDINGEN: Copyright en Creative Commons

De creativiteit en ideeën wordt regelmatig op de proef gesteld door de auteurswetgeving  van Copyright en Creative Commons. Het verhaal van Lawrence Lessing is wel heel treffend. Wil jij wat op internet melden dan moet het allemaal uit eigen bezit m.a.w. eigen tekst en eigen foto/afbeelding. En dan moet je er voor waken dat straks niet iemand anders met "jouw foto" er vandoor gaat.
Regelmatig leest men in de media dat er hele processen worden gevoerd omdat er plagiaat is gepleegd over de teksten in de kookboeken. In de bibliotheek moet bij een "evenement"  altijd gevraagd worden of er een foto gemaakt mag worden. Zegt men: "ja, voor intern gebruik! Niet voor de website!" Dan wordt het een foto met de "achterzijde van de aanwezigen".
Zojuist hoor ik op het "Journaal op 3 (15.04.2015 tijd: 23.15uur)" dat zelfs de overheid over je schouder heen kijkt wat je op internet achter laat.
Zelf zou ik het niet leuk vinden een mok te vinden met een bekende foto van mij bij "koppie-koppie.biz verkoopt mokken met kinderfoto's van Flickr".

1 opmerking:

  1. Maar bij veel aanwezigen hoef je geen toestemming te vragen, dat is namelijk ondoenlijk...zeker bij kinderactiviteiten vragen we wel toestemming en sturen we de foto's ook naar ouders.

    BeantwoordenVerwijderen